RSS

Bengkel Digital Literasi 1, 2012 EWA Malaysia

29 Feb

Terlebih dahulu jutaan terima kasih diucapkan kepada President EWA Malaysia iatu Prof Datin Norizan Abdul Razak dan semua ajk Ewa kerana menganjurkan bengkel ini.Alhamdulillah bengkel  berjalan dengan lancar ,dan peserta2 (lama dan baru) amat bersemangat untuk belajar membina website sendiri. Jika sebelum ini ada diantara mereka merasakan amat mustahil untuk mempunyai laman sesawang sendiri kini tidak lagi..zaman sekarang adalah zaman IT, jadi supaya tidak ketinggalan kebelakang inilah usaha yang patut dilakukan.

Kenapa perlu ada blog, website sebagai medium dalam pengiklanan perniagaan, Kerana ianya boleh dijadikan  kedai kita. Kosnya rendah dan senang untuk diselenggara, kita boleh menjual produk serta mudah dirujuk oleh pelanggan. zureen sendiri mengambil masa juga untuk mempelajarinya, dapat faham yang simple pun sudah cukup asalkan maklumat sampai, dalam pada itu InsyaAllah akan dipertingkatkan ilmu supaya dapat memperbaiki kearah yang lebih baik.. guna yang free dulu, tidak mengapa, bila sudah mampu dan berjaya bolehlah menggunakan website berbayar :). Yang penting rajin mengupdate dan masukkan maklumat terbaru. 🙂

Selain bengkel membina website, kami juga mempelajari kraf dr majalah untuk mebuat bakul2 kecil. Jika pandai menggunakan peluang, ianya boleh menghasilkan pulangan yang lumayan. banyak yang boleh dihasilkan daripada majalah lama…bakul, kotak, asalkan kita mengkreatifkan diri, pasti ada hasilnya.

Pengisian Digital Strategy oleh Pn Syarifah Raudah AlQudsi amat2 memberangsangkan minda, contoh2 penerangan yang jelas dan penggunaan perkara2 yang simple tp sebenarnya penting tetapi kita banyak tidak perasan dan tidak tahu telah di bongkarkan. (perlu ada strategi dan target yang jelas 🙂 ..(umur 38 tahun aku nak ada kilang hehe 🙂 ). Perlu ada group sokongan yang boleh menyokong dan mengkritik dengan iklas dan membangun . Walaupun kepala ada pening2 dek tidur lewat menyiapkan tempahan..semuanya hilang bilak mendengar tips dari beliau..tq sangat2.

Serta terima kasih kepada rakan2 yang telah menempah kek puding karamel, kek coklat dan coklat bar serta barley peanut candy pada hari tersebut. 🙂 tq Nik Ha(menjual produk2 untuk ibu menyusu) dari https://www.facebook.com/ClothDNZeStore , K Hajar ( nak kurus secara sihat cari akak ni  (SD II)https://www.facebook.com/pages/Passion-Creative-Malaysia/277782825625462#!/siti.ahmat ) , Pn June,Pn Maslyana, Pn Azan (zrn x pernah jumpa, kek dioder setelah melihat di fb :)), Farhana (student UKM), dan rakan2 ewa :). tq semua.

* baju2 buruk yang membalut nangka adalah dari ahli2 ewa untuk projek kitar semula baju2 buruk yang sudah tidak boleh dipakai lagi. Syabas K Shari Mas :).

*kelas dan bengkel ini adalah percuma untuk ahli EWa, Jadi ianya amat membantu usahawanita yang baru nak berkecimpung dalam perniagaan dan memajukan perniagaan mereka.:)
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 29, 2012 in EWA Malaysia

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: